El Hostal de la Muga

20/1/2018 ◎ Last update: 12/10/2022 enFronteramemory

Edifici situat a prop de l’església de Sant Corneli de Ribelles, a prop de la frontera francesa. Aquest edifici de planta rectangular està format per diferents cossos, amb diferents alçats. Tota la construcció està feta amb pedra vermellosa de la zona, tallada de manera irregular. Les obertures són rectangulars en la seva majoria, exceptuant alguna porta en arc de mig punt o la volta de canó que sosté la terrassa del primer pis a la façana principal. A l’interior encara es conserva en alguns espais l’embigat de cairats. Del conjunt cal destacar un edifici aïllat, utilitzat antigament com a pallissa, construït amb els mateixos materials que l’hostal, de planta rectangular amb teulat a dues vessants, i una porta d’accés en arc rebaixat i una finestra al primer pis de mig punt.

Quico Sabate fou un maquis que continuà lluitant després de la fi de la Guerra Civil Espanyola el 1939. Sabaté comandà un grup de guerrillers que des del sud de França feia incursions a Catalunya. Durant els anys 1956, 1957 i durant la seva última incursió a l´any 1959, Quico Sabaté va fer servir la ruta de l´Hostal de la Muga; tenia la seva casa a menys de dos quilòmetres de la frontera. Podia baixar directament al riu Muga que el portava a Albanyà. És la ruta que es coneix com la de l´últim viatge. El dia 31 de desembre de 1959 sortí de la Canova Loubette (França) cap a l´hostal de la Muga, passà prop de Sant Julià de Ribelles, pel coll de Principi, pel coll de Bassegoda i per Lliurona, fins a Falgars.

L’Hostal de la Muga, un viatge al passat. Desembre 2016

A pocs metres de la línia fronterera amb l’Estat Francès, en terres encara de l’Alt Empordà, l’hostal de la Muga (710 m. d’altitud) és situat ben a prop del riu la Muga, ha estat des de sempre punt de pas de traginers i viatgers d’un estat cap a l’altre, així com punt d’entrada a Catalunya dels maquis després de la guerra civil. Avui dia està en estat total de ruïna. La decadència de l’hostal va començar l’any 1963 en el que un incendi va fer que quedés abandonat. L’any següent s’hi instal·laren els masovers del Domer de Ribelles. El despoblament rural va fer que a poc a poc l’hostal deixés de ser útil. A començaments dels anys vuitanta encara feia d’hostal i s’hi podien trobar queviures i fer pernoctacions en un ambient rural i auster. A principi dels anys noranta fins ara el procés de degradació ha estat imparable. Aquesta ruta pels voltants del Puig de Bassegoda la podem qualificar de superba dins un marc feréstec, solitari, i grandiós.

L’Hostal de la Muga

L’Hostal de la Muga

A pocs metres de la línia fronterera amb l’Estat Francès, en terres encara de l’Alt Empordà, l’hostal de la Muga (710 m. d’altitud) és situat ben a prop del riu la Muga a l’Alta Garrotxa i ha estat des de sempre punt de pas de traginers i viatgers d’un estat cap a l’altre i viceversa així com punt d’entrada a Catalunya dels maquis després de la guerra civil.

L’edifici de dues plantes i edificacions annexes està enruïnat en la seva totalitat, l’aspecte és tètric i la brutícia és arreu. La decadència de l’hostal va començar l’any 1963 en el que un incendi va fer que quedés abandonat una temporada. L’any següent s’hi instal·laren els masovers del Domer de Ribelles i va tornar a tenir algun període de prosperitat. La millora en les comunicacions per carreteres asfaltades i el despoblament rural va fer que a poc a poc l’hostal deixés de ser útil. A començaments dels anys vuitanta encara feia d’hostal i s’hi podien trobar queviures i fer pernoctacions en un ambient rural i sense luxes. Des de finals dels anys vuitanta fins ara el procés de degradació ha estat inaturable.

Accés: L’accés més propici és des de la comarca del Vallespir a l’Estat Francès. Des de Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà) cal agafar la carretera cap a Sant Llorenç de Cerdans (Saint-Laurent-de-Cerdans). Abans d’arribar a aquesta darrera població cal seguir cap a l’esquerra una carretera indicada cap a Vila-roja. Abans d’arribar-hi una pista forestal es desprèn a l’esquerra que porta fins al Mas Castanyer, punt on s’ha deixar el cotxe en un aparcament. Ara ja a peu, cal seguir la pista forestal que baixa suaument cap a la Muga passant per la casa dels Meners. Arribeu a l’hostal en uns 30 min. de caminada.

Més informació a l’itinerari 6 del llibre A peu per la Garrotxa“, Edicions Cossetània, 2006.

L’Hostal de la Muga | INDRETS OBLIDATS