L’Entrega, acte I

25/9/2018 ◎ Last update: 14/01/2023 13:06 walkingartmountainlaEntregaprojects ◎ By Marco Noris ◎ Taken from marconoris.com/entrega

Una recerca artística sobre el territori i el paisatge, sobre el viatge i la cartografia.

Projecte guanyador de la beca Art i Natura 2018, assignada per la Panera (Lleida) i per el Centre d’Art i Natura (Farrera)

Viatjo per a conèixer la meva geografia” (anònim)1

La meva percepció del temps i de l’espai va canviar profundament durant la travessia pirinenca a la frontera hispano-francesa que vaig dur a terme a l’estiu del 2017 durant el desenvolupament del meu projecte A la frontera. En aquella ocasió vaig descobrir la força creativa i guaridora del caminar i el seu poder d’alliberament. Als Pirineus vaig aprendre que caminar és entregar-se per a apropiar-se del temps i de l’espai.

És sobre aquest postulat que neix L’Entrega, un projecte pensat com a un conjunt d’accions on el caminar, entès com a pràctica estètica i creativa, és el motor principal. El títol del projecte remet voluntàriament a la idea de consignació i al mateix temps a la idea d’abnegació, característica comuna a la pràctica artística i al caminar.

El treball presentat en aquest dossier és el resultat del primer acte del projecte, dut a terme entre setembre i desembre del 2018 gràcies a la beca Art i Natura” del centre d’art contemporani La Panera de Lleida, conjuntament al Centre d’Art i Natura de Farrera (Lleida).

Aquest primer acte es compon de dues parts principals. La primera, una travessia de 350 km2, caminant durant 21 dies des del meu estudi a Barcelona, ​​situat al centre d’art contemporani Piramidón, fins al Centre d’Art i Natura de Farrera, un petit poble als Pirineus lleidatans, a 1300 metres d’altura. La ruta es va desenvolupar unint” sis centres d’art3 i creuant 8 comarques, des del nivell del mar fins a la muntanya, aconseguint una altura màxima de 2500 metres4. Durant el viatge em vaig dedicar a fer una espècie d’inventari del territori, recol·lectant material, gravant vídeos i fent fotos (en digital i instantànies), dibuixant paisatges, mapes i rutes, experimentant amb líquids i matèria. Al final de cada dia de camí, l’entrega va ser certificada i segellada pel lloc triat per a passar la nit (alberg, refugi, casa particular, etc.) en cartilles fetes a mida, inspirades en la Credencial del Pelegrí del Camí de Santiago.

Tot aquest material va ser, per tant, l’objecte entregat i al mateix temps el testimoni de la dedicació de l’artista, del temps per ell dedicat i de l’espai recorregut.

La segona part del projecte es va desenvolupar durant la residència al Centre d’Art i Natura de Farrera, on vaig realitzar la major part del treball basant-me en el material recopilat i produït durant el camí. El suport principal de tota la producció és el paper, preparat en diferents mides entre 50x70 cm i 140x200 cm i doblegats com solen estar els mapes. Part del material el vaig portar amb mi durant el viatge, mapes en blanc per a usar com a quaderns de viatge o quaderns de bitàcola, mentre que el restant el vaig dedicar al treball de residència, aprofundint en la recerca realitzada durant la travessia.

El projecte, basat en un fort component experiencial, es caracteritza per un ampli registre estilístic i per la seva vocació experimental. Com en el cas de A la frontera”, el viatge és la fi però també és el mitjà, clau de lectura per a comprendre l’existent i part fonamental del procés creatiu en el qual el producte artístic és un component indispensable. El particular estat hipnòtic induït pel caminar durant llargs períodes de temps va ser per tant el mitjà per a explorar nous territoris geogràfics i emocionals dels quals l’obra d’art és cartografia, sent al mateix temps, descobriment i trofeu.

Gràcies: Kati Riquelme, Andrea Leria, Andrea Barello, Kike Bela i The Good Good, Hugo Vázquez, Joana Cervià i Josep Rubio, Rosa Lendinez, Jordi Martínez-Vilalta, Alicia Calle, Konvent, Miquel Martínez-Vilalta i Anna Motis Berta, Marga Bruna, Javier, María i Nacho Pagonabarraga, Natalia Carminati, Paula Bruna, Marc Badia i tota la seva família, Claudia Karina Godoy, Carlos Puyol, Lluís Lobet i el Centre d’Art i Natura de Farrera, la comunitat sencera de Farrera, Antoni Jove i Roser Sanjuan, La Panera, Jia-ling Hsu, Pau Cata, Sole Pieras, Ivan Franco Fraga, Aida Mestres, Andreu Dengra Carayol i el Centre d’Art Maristany, Sophie Blais, Sarah Goodchild Robb i Can Serrat, CDAN de Huesca, Raül Maigí i el Museu de Montserrat, Josep Estruch i Montserrat Rectoret-Blanch, Mireia C. Saladrigues, Fede Montornes, David Armengol, Alberto Gil Cásedas, Pilar Parcerisas, William Truini, Guillermo Pfaff, Josep Maria Cabané, Sandra Sanseverino, Montse Bonvehi, Club Excursionista de Gràcia, Piramidón…

Amb la col·laboració de:

Amb el suport de:


Official page - La Entrega, act I


  1. Frase atribuïda a un boig” per Marcel Réja en L’art chez els fous, París, 1907; citat per Céline Flécheux en El viatge invisible”, en L’espessor de la Muntanya d’Abraham Poincheval, 2017, Ed. Dies Comptats. Réja va ser citat també per Walter Benjamin en Paris, capital du XiXe siècle, París, 2009.↩︎

  2. La ruta es va desenvolupar entre el 25 de setembre i el 15 d’octubre de 2018.↩︎

  3. Piramidón (Barcelona), Centre d’Art Maristany (Sant Cugat), Can Serrat (El Bruc), Museu de Montserrat (Montserrat), Konvent (Berga), Centre d’Art i Natura (Farrera, Lleida).↩︎

  4. Pedraforca, 2506 m.↩︎

Marco Norismarconoris.com/entrega (2018/2019)