Un món fràgil” — Embarrat 2021

20/5/2021 ◎ Last update: 19/03/2023 17:38 artnewspells

Dins la pell de la terra (entre cims i cavallons)” es el título de mi intervención en la exposición Un món fràgil” de Embarrat 2021, la nueva edición del festival que como todos los años tendrá lugar en las espectaculares naves de Cal Trepat, en Tàrrega.

Dins la pell de la terra –formada por un nuevo montaje de Pells”, tres vídeos y una pequeña intervención– estará en las naves 1-3 de la antigua fundición.

En els seus treballs recents, Marco Noris treballa en base a la pintura dirigint la seva recerca en dues principals àrees temàtiques: d’una banda, les ruïnes i la memòria històrica i, d’una altra, el territori i el paisatge. En els seus processos de treball, l’artista explora noves formes de relació amb l’entorn, la natura, el fet de caminar, introduint dues tradicions artístiques històriques com són l’herència de la pintura a l’aire lliure de finals del XIX, el pleinairisme, i les pràctiques psicogeogràfiques i el land art o l’art natura.

Dins de la pell de la terra (entre cims i cavallons) és el nom de la instal·lació que Marco Noris presenta a l’Embarrat, un projecte que parteix de la pràctica pictòrica i que té el seu origen en la travessia que l’artista va efectuar de la ciutat de Barcelona fins al Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN), al Pallars Sobirà. Noris es centra en el fet sagrat del caminar i la relació que estableix amb elements tan necessaris com fràgils del nostre entorn com són la terra, la pedra, l’aire o la pols.

En una base de paper de seda —on ja hi preveiem una primera confron- tació entre la fragilitat del material, amb la resistència que aquest suport produeix— i des d’un vessant de na- rrativa abstracta, Noris ressalta l’espiritualitat i sacralitat de l’emplaçament on la peça és instal·lada, la foneria de Cal Trepat: un espai industrial que ens connecta amb les restes de combustibles fòssils i carbó vegetal que es feia servir en aquests tipus de fàbriques.

La intervenció es complementa amb tres vídeos de caràcter contemplatiu en relació amb l’entorn natural, on el concepte de pelegrinatge i el fet de caminar l’ha ajudat a aprofundir i exprimeentar la seva relació amb el paisatge i el territori, així com dotar de sentit la seva pràctica artística i estètica.

Jordi Antas, comissari Un món fràgil”


Un mon fràgil” — Embarrat 2021

Del 28 de mayo hasta el 1 de junio de 2021
Museu Trepat, Tàrrega
embarrat.org

Programa — Catálogo