Un altre fi. LA RESTA | El Born Centre de Cultura i Memòria

5/10/2022 ◎ Last update: 13/01/2023 17:12 artmemorypoliticsnewsla__resta ◎ Taken from elbornculturaimemoria.barcelona.cat

Un altre fi. LA RESTAUn altre fi. LA RESTA

Del 17 de novembre de 2022 al 16 d’abril de 2023 - El Born Centre de Cultura i Memòria, Barcelona

En aquesta web


Un altre fi mira entre les escletxes d’unes circumstàncies biopolítiques excepcionals pel que fa al govern de la vida social i les relacions econòmiques i laborals, les relacions sexuals i reproductives i les relacions de producció i transmissió de l’univers simbòlic en el franquisme. Aquest projecte no pretén ser exhaustiu ni abastador. Només obrir i actualitzar l’exercici memorialístic cap a altres línies d’observació —algunes d’aquestes ja molt treballades des de la historiografia, i d’altres menys— a partir de les obres d’una selecció d’artistes que han posat la seva mirada en llocs que de vegades semblen irrellevants, però que ens donen punts de referència del que van ser les resistències culturals d’una societat devastada físicament i moralment. Volem atendre les pervivències silenciades de la rebel·lia. Tal com comença el poema Final, de Joan Brossa, ens sumem al desig: Havies d’haver fet una altra fi”.

La selecció d’obres esdevé l’ancoratge i el cos propositiu a partir d’allò criminalitzat, invisibilitzat i desterrat que anomenem LA RESTA. Un relat que aixeca la catifa del franquisme per trobar la pols amb la qual recosir algunes genealogies possibles o imaginables, en un exercici de reparació necessari que tota comunitat mereix.

Un altre fi. LA RESTA s’allunya del monument gran i rotund, és un relat fet a partir de fragilitats, desitjos i retalls, a escala humana, que defuig els binarismes que superposen una violència a una altra sense obrir noves preguntes als nous temps. La memòria històrica ens hauria de servir per suturar els nostres relats personals i col·lectius i per poder-los concretar políticament, més enllà de l’espectacle, i començar, així, a consolidar nous desenllaços.

Artistes: Pep Agut, Alán Carrasco, Domènec, Marcelo Expósito, Dora García, Maria Amparo Gomar Vidal, Carles Guerra, Antoni Hervàs, Concha Jerez, Lola Lasurt Bachs, Marco Noris, Ndong Obama, Filiberto Obama Nsué, Ana Teresa Ortega, María Ruido, Joan Anton Serra Ollé, Jaume Serra Torelló, Francesc Torres, Guillem Viladot.

Una exposició a cura de Nora Ancarola i Amanda Cuesta (La Caníbal)

Disseny expositiu: Las Gardenias

Un altre fi. LA RESTAUn altre fi. LA RESTA